Veganská strava neboli strava, která spočívá ve vyloučení všech živočišných produktů z jídelníčku, je v poslední době velmi oblíbená. Kromě bezesporných zdravotních výhod, které s sebou tato forma stravování přináší, je ale veganství spojeno i s určitými riziky. Obecně můžeme říci, že přechod na čistě rostlinnou stravu vám může pomoci zhubnout či zlepšit zdraví vašich střev, ale zároveň může také zvýšit riziko nedostatku některých živin. Pojďme se blíže podívat na to, co vše se s vaším tělem stane, pokud se rozhodnete přejít na veganství.
Vaše střeva vám poděkují
Výzkumy všeobecně prokazují, že lidé, kteří se stravují vegansky, mají zdravější střevní mikrobiom neboli soubor dobrých bakterií, které žijí v našem trávicím traktu. Částečně je to díky vláknině, kterou vegani získávají ze stravy bohaté na zeleninu a celozrnné obiloviny. Provedené studie rovněž ukazují, že veganská strava kultivuje jiné typy bakterií než strava živočišného původu. Veganské bakterie údajně pomáhají snižovat záněty ve střevech a zlepšují metabolismus.
Zhubnete
Rostlinná strava je dlouho doporučována všem, kdo se snaží zhubnout. Důvodem je, že tato strava je bohatší na živiny, ale chudší na kalorie.
Mohou vám začít chybět vitamíny skupiny B, železo či vápník
Některé vitamíny skupiny B, zejména vitamín B12, a železo většina lidí získává především z konzumace červeného masa. Najdete je i v rostlinné potravě, vitamín B12 například v sójových výrobcích či řasách, železo v listové zelenině, ale v mnohem menším množství. Podobně je tomu u vápníku, který se ve větší míře nachází zejména v mléčných výrobcích. Vegani ho přijímají v menším množství například z luštěnin. To je třeba mít na paměti a případně tyto vitamíny a minerály organismu dodat formou vitamínových doplňků.
Můžete se cítit unavení
Ve veganské stravě bývá také nedostatek jódu a cholinu. Tyto dvě důležité živiny se běžně nacházejí ve vejcích. Jód je potřebný k udržení zdravé štítné žlázy, která reguluje energii, metabolismus a náladu. Cholin podporuje mozek, ovlivňuje paměť a náladu. Jejich nedostatek tak může vést ke zvýšené únavě.
Snížíte riziko vzniku kardiovaskulárních chorob
Rostlinná strava je obecně prospěšná pro kardiovaskulární systém. Pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v naší krvi, čím snižuje například riziko infarktu či mrtvice. V neposlední řadě tato strava snižuje též hladinu krevního cukru, a je tak účinnou prevencí před vznikem diabetu.
Bude se vám lépe spát
Studie ukazují, že potraviny živočišného původu vyžadují kvůli vysokému obsahu bílkovin a tuků hodně energie na trávení. To může, především v případě večeře bohaté na živočišné produkty, následně negativně ovlivnit kvalitu spánku.
Zlepší se kvalita vaší pleti a vlasů
Vyřazení živočišných produktů a jejich nahrazení zeleninou a ovocem má pozitivní vliv rovněž na kvalitu pleti. Ta se stane jasnější a zářivější a méně trpí různými kožními problémy, jako je například akné.
Zdroj: bbc.com, medicalnewstoday.com