Nadměrná konzumace cukru zvyšuje riziko cukrovky

Pravdou je, že konzumace velkého množství přidaného cukru může zvýšit pravděpodobnost vzniku diabetu, nicméně příjem cukru je jen jedním z dílků skládačky. Pravděpodobnost vzniku této nemoci totiž ovlivňuje mnoho dalších faktorů, jako je životní styl a genetika.

Co je diabetes?

Cukrovka vzniká, když naše tělo nedokáže účinně regulovat hladinu cukru v krvi. K tomu může dojít, když slinivka přestane produkovat dostatek inzulínu, buňky se stanou vůči inzulínu rezistentní nebo obojí.

Inzulín je hormon, který přesouvá cukr z krevního oběhu do buněk. Pokud ho naše tělo nevytváří dostatek nebo se stane rezistentním na inzulín, může se u nás vyvinout chronicky vysoká hladina cukru v krvi.

Podle výzkumů vysoká hladina cukru v krvi po dlouhou dobu zvyšuje riziko srdečních onemocnění i poškození nervů a ledvin, proto je nezbytné udržovat ji pod kontrolou.

Existují dva základní typy cukrovky:

  • Diabetes mellitus 1. typu – k tomuto onemocnění dochází, když imunitní systém „napadne“ slinivku břišní a zničí její schopnost produkovat inzulín.
  • Diabetes mellitus 2. typu – k tomuto onemocnění dochází, když slinivka přestane produkovat dostatek inzulínu, buňky těla přestanou reagovat na inzulín, který produkuje, nebo obojí.

Zatímco diabetes 1. typu je poměrně vzácný, podle studií tvoří asi 5-10 % případů diabetu na celém světě, diabetes 2. typu, na který se zaměřuje náš článek, představuje více než 90 % případů cukrovky.

Zvyšuje cukr riziko cukrovky?

Podle výzkumů může pravidelná konzumace nápojů slazených cukrem zvyšovat riziko vzniku cukrovky 2. typu. Údaje ze 175 zemí zjistily, že příjem cukru významně souvisí s rizikem diabetu. Zatímco vysoký příjem cukru riziko zvyšoval, nízký příjem cukru ho snižoval.

Ačkoli studie zcela neprokazují, že cukr způsobuje cukrovku, souvislost je silná. Mnoho vědců se domnívá, že cukr zvyšuje riziko přímo i nepřímo. Přímo může zvyšovat riziko vzniku cukrovky kvůli vlivu fruktózy na játra, nepřímo může zvyšovat riziko tím, že přispívá k nárůstu hmotnosti a vyššímu obsahu tuku v těle, což jsou samostatné rizikové faktory pro vznik diabetu.

Měření krevního cukru.
zdroj: pixabay.com

Přírodní cukry a sladidla

Zatímco konzumace velkého množství přidaných cukrů je spojována s cukrovkou, totéž podle výzkumů neplatí pro přírodní cukry, které se nacházejí například v ovoci a zelenině. Protože jsou kombinovány s vlákninou, vodou a dalšími živinami, tráví se pomaleji a je méně pravděpodobné, že zvýší hladinu cukru v krvi.

Ačkoli některá přírodní sladidla, jako je med a javorový sirup, nejsou tak silně zpracovaná jako cukr, stále se jedná o relativně čisté zdroje cukru, které neobsahují téměř žádnou vlákninu. Za přidaný cukr je třeba považovat i mnoho dalších sladidel prodávaných jako „přírodní“. Mezi ně patří například agávový sirup či třtinový cukr.

Ovocné džusy

Názory na to, zda pití 100% ovocných šťáv zvyšuje riziko cukrovky, se různí. Přírodní šťáva má sice vysoký obsah cukru, a tak může zvýšit hladinu cukru v krvi, nicméně její kombinace s tuky, vlákninou a zdroji bílkovin může prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi zabránit.

Umělá sladidla

Umělá sladidla jsou průmyslově vyráběné látky, které poskytují sladkost bez kalorií. Ačkoli tato sladidla nezvyšují hladinu cukru v krvi, přesto jsou spojována s inzulinovou rezistencí a cukrovkou 2. typu. Odborníci však plně nerozumí tomu, proč tomu tak je.

Jedna z teorií tvrdí, že umělá sladidla zvyšují chuť na sladce chutnající potraviny, což způsobuje, že jíme více sladkých potravin. Další názor je, že umělá sladidla narušují schopnost našeho těla adekvátně kompenzovat kalorie zkonzumované z cukru, protože mozek si sladkou chuť spojuje s nulovou kalorickou hodnotou.

Další rizikové faktory cukrovky

Konzumace velkého množství přidaného cukru je sice spojena se zvýšeným rizikem cukrovky, ale ve hře je i mnoho dalších faktorů:

  • Tělesná hmotnost – obezita je jedním z hlavních rizikových faktorů cukrovky 2. typu.
  • Pohyb – u lidí, kteří vedou sedavý způsob života, je riziko vzniku diabetu 2. typu téměř dvakrát vyšší než u těch, kteří jsou aktivní.
  • Kouření – kouření podle výzkumů významně zvyšuje riziko vzniku cukrovky.
  • Spánková apnoe – tento stav, při kterém dochází k zástavě dýchání během spánku, je rovněž rizikovým faktorem pro vznik cukrovky.
  • Genetika – pravděpodobnost vzniku diabetu je vyšší, pokud jím trpí jeden z vašich rodičů.

Jak se stravovat, abyste snížili riziko cukrovky?

Kromě omezení přidaných cukrů existuje mnoho dalších změn ve stravování, kterými můžete snížit riziko cukrovky.

Strava bohatá na ořechy, ovoce, zeleninu, kvalitní zdroje bílkovin, zdravé tuky a celozrnné výrobky je obecně spojována se snížením rizika vzniku cukrovky.

Pokud vám snížení příjmu přidaných cukrů připadá těžké, můžete začít prostým snížením příjmu nápojů slazených cukrem. Ty jsou totiž hlavním zdrojem přidaných cukrů v jídelníčku většiny z nás.

Další nutností je pečlivě číst etikety s údaji o výživových hodnotách, protože v potravinářských výrobcích je více než 50 názvů pro cukr. Naučit se je vnímat je prvním krokem ke snížení jejich spotřeby.

Zdroj: diabetes.org.uk, diabetesjournals.org, ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu