Složení medu aneb proč dát přednost této zlaté pochutině před cukrem?

Víte, z jakých cukrů se med skládá? A znáte základní rozdíly mezi medem a běžným cukrem z obchodu? Jaké příznivé účinky pro naše zdraví med přináší?

Základní složení medu

Med je z 95 % složen z cukru. Na rozdíl od řepného cukru, jehož hlavní složkou je sacharóza, jsou v medu ale obsaženy především jednoduché cukry – fruktóza, označovaná jako ovocný cukr, a glukóza (známá jako hroznový cukr). Sacharózu v medu můžete nalézt také, ovšem v mizivém množství – zhruba pouze jedno procento. V medu je také obsažena voda, která zaručuje mikrobiální stabilitu včelího produktu – silná vazba molekul cukrů a vody znemožňuje množení škodlivých mikroorganismů.

Prospěšné látky v medu

Mezi látky prospěšné pro lidský organismus by se mohly zařadit i jednoduché cukry, které obsahuje – na rozdíl od sacharózy obsažené v rafinovaném cukru byl prokázán příznivý vliv fruktózy a glukózy na kůži i sliznice. Jsou také významným zdrojem energie připraveném k okamžitému využití. Med je bohatý na vitamíny – obsahuje spektrum vitamínu B a také vitamín C. Přejete si přirozeným způsobem doplnit minerální látky? Vsaďte na med, dočkáte se vějíře přírodních minerálních látek – vápník, zinek, hořčík, draslík, železo a mnoho dalších.

Antioxidanty a kyseliny v medu

Antioxidanty, kterých jsou v medu desítky, jsou látky zamezující vzniku civilizačních chorob. Neutralizují působení volných radikálů v našem těle, a tím předcházejí například rakovině. Z kyselin zmiňme například kyselinu jablečnou, která pomáhá například při ledvinových kamenech a zvyšuje také atletickou výkonnost. Kyselina skořicová, kterou med také obsahuje, je považována za přírodní antibiotikum. Dále jsou zastoupeny například kyselina glukonová, citronová, octová či mravenčí.

Porovnání medu a cukru

Zatímco sacharózu, která se vyskytuje v rafinovaném cukru, musí tělo nejprve rozštěpit na jednoduché cukry, fruktózu a glukózu – aby mohl být cukr využit k výživě buněk, med obsahuje glukózu a fruktózu v přirozené podobě, tělo tak nezatěžuje štěpením cukrů a energie z nich je připravena ihned k použití.

Med také dodává tělu minerální látky a vitamíny například skupiny B, cukr naopak při štěpení sacharózy vitamín B, vápník a hořčík spotřebovává. Podílí se na zlepšování alergie na pyl. Cukr toto neumožňuje, jelikož se jedná téměř o výhradně chemickou látku, u níž mnohdy nelze určit, zda byla vyrobena z třtiny nebo cukrové řepy.

Porovnání medu a cukru z hlediska ekologie

Cukr se získává z cukrové třtiny nebo cukrové řepy energeticky náročným způsobem, který zatěžuje životní prostředí – k jeho produkci jsou potřeba nákladné polní práce, je náročný na dopravu primární suroviny i konečného výrobku, také opakované vaření roztoků potřebné k získání cukru, navíc s použitím nezbytných chemikálií, proces opět prodražuje.

S větším zájmem zákazníků o cukr klesá druhová rozmanitost pěstovaných plodin. Naopak větší zájem o med bude znamenat větší opylení naší krajiny a s tím spojená narůstající druhovou rozmanitost rostlin. Při zpracování medu jsou náklady na jeho produkci a dopravu mizivé, takže med zakoupený u lokálního včelaře nezatíží životní prostředí, ale spíše napomáhá k budování trvale udržitelných zdrojů.

Příznivé účinky medu na zdraví

Mezi blahodárné účinky medu patří například usnadnění vykašlávání při nemocech dýchacích cest. Pomáhá při angíně nebo bolesti v krku, ale i při závažnějších plicních problémech. Pomáhá také snižovat krevní tlak, zklidňuje sliznice a podporuje střevní peristaltiku. Při zevním použití je výbornou součástí pleťových masek nebo vlasových zábalů, jako balzám na rty působí hydratačně a při použití na omrzliny, drobné rány či popáleniny urychluje hojení.

Vychutnejte si i vy lahodnou a léčivou sílu medu.

Zdroj: healthline.com

Autor: Michaela Richterová
Tagy: ,
zavřít reklamu