Běh nebo chůze – co bude lepší a pomůže k hubnutí?

Chcete do svého života zařadit pravidelný pohyb? To je určitě chvályhodné, je to krok kupředu. K hubnutí, zlepšení fyzičky, psychického i fyzického zdraví a také vám to pomůže celkově se dobře cítit. Jenže po čem sáhnout? Nejste zrovna z těch, kteří by nadšeně provozovali step za stepem, protože to na vás někdo křičí z pódia a ženy vedle vás se tváří, jak je to snadné? Nechcete ani do posilovny, kde pořádně nevíte, co který stroj umí, chodí tam lidé, kteří vypadají, že v posilovně žijí, a když náhodou přijdete k nějakému stroji, zvědavě si vás prohlíží. To vám nepřidává na sebevědomí.

Zkuste to jinak

Můžete si vybrat aktivitu, kterou provádíte sami. Sáhněte po chůzi nebo běhu. Co z nich je lepší a pro hubnutí ideálnější? Co vás bude více bavit? Pro co se vlastně máte rozhodnout? Každý pohyb se počítá a říká se, že nejpřirozenějším pohybem je chůze, protože tu se učíme de facto od narození a formuje nás, dostává z místa na místo, pomáhá uskutečnit spoustu věcí. Otázka je, zhubnete chůzí? Pomůže vám to? Nebo je lepší se překonat a začít běhat?

Jak je to s hubnutím?

Jdete se projít? Neujdete toho moc a jen se kocháte? Asi to úplně vašemu tělu neprospívá, pokud nemáte sedavý způsob zaměstnání a denně nachodíte málo kroků. V takovém případě raději zkuste běh. Dnešní doba nasvědčuje i různým technologickým vychytávkám, takže můžete běhat například i z pohodlí domova. Dnešní doba nasvědčuje i různým technologickým vychytávkám, takže můžete běhat například i z pohodlí domova. Stačí si vybrat kvalitní běžecký pás a spálíte rozhodně více kalorií, dokonce dvakrát více než při klasické chůzi. S výběrem správného modelu vám pomohou srovnání a testy běžeckých pásů. Ovšem pozor, chůzi zase tak úplně nezatracujte. Můžete si pořídit krokoměr, který vám bude udávat tempo a rychlá chůze je něco, co může pomoci. Pokud máte problémy s klouby, nadváhu nebo cokoliv, co brání běhu, je rychlá chůze lepší, než nic.

Nepřehlédněte: Ty nejlepší způsoby, jak si své ledviny udržíte zdravé.

Jak je to se zdravím?

Chůze je pro celkové zdraví nezbytná. Bez ní to nejde. Sedíte celý den? V práci, v autě, doma a najednou se na půlhodiny jdete proběhnout nebo jen třeba cvičit aerobic? Je to lepší než nic, ovšem chůze je potřeba, proto jí vyzkoušejte zařadit do svého každodenního života. Choďte, choďte a zase choďte a to kamkoliv, kam to jen jde. Jděte se projít se psem, s dětmi, sami, jděte do práce pěšky, na poštu, do obchodů, vyzvednout děti z kroužků, ze školky, ze školy, od babičky. Prostě kamkoliv, kam to jen jde, jděte pěšky. Ani se nenadějete a změní se spousta věcí.

Autor: Zuzana Žáková
Tagy: , ,
zavřít reklamu