Banánové chipsy: Pochoutka, která se tváří zdravě. Jak je tomu ve skutečnosti?

Banánové chipsy jsou sušené a následně lehce osmažené plátky banánů, které se stávají stále oblíbenější svačinkou. Obvykle jsou oslazeny medem, cukrem či dalšími sladidly. Banány samy o sobě jsou zdravé a vysoce výživné. Je ale možné to samé říci i o banánových chipsech?

Výroba

Banánové chipsy jsou průmyslově zpracovaná potravina. A ačkoli se tato svačinka může pochlubit vlákninou a několika vitamíny a minerály, tyto výhody jsou do značné míry „znehodnoceny“ vysokým obsahem mnoha nezdravých látek.

Pokud byste se totiž rozhodli sníst tolik banánových lupínků, abyste získali stejné množství vitamínů a minerálů, jaké poskytuje celý banán, zkonzumovali byste rovněž značné množství tuků, sacharidů a kalorií.

Výhody

Nicméně za určitých okolností mohou být banánové chipsy vhodnou příležitostnou svačinkou. Jsou rychlým zdrojem kalorií a jednoduchých sacharidů, a mohou tak být dobrou volbou, když jste na cestách, na túře nebo když potřebujete doplnit energii po náročném cvičení. Navíc mají díky dehydrataci mnohem delší trvanlivost než čerstvé banány. Nemusíte se také bát, že by se otlačily nebo poškodily.

Nevýhody

Jak jsme již naznačili výše, banánové chipsy mají ale též několik rizik, která je třeba zvážit.

  • Vysoký obsah tuku – banánové chipsy se obvykle smaží v oleji, aby získaly svou křupavou strukturu. Výrobci nejčastěji používají kokosový nebo slunečnicový olej, ale mohou použít jakýkoli olej na smažení. Strava s vysokým obsahem nasycených tuků ze zpracovaných potravin je podle výzkumů spojována s vyšším rizikem chronických onemocnění, jako jsou například kardiovaskulární choroby.
  • Vysoký obsah kalorií – vysoký obsah tuku v banánových lupíncích navíc přidává spoustu kalorií navíc. Například stejná porce banánových chipsů obsahuje podle dat Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv o 250 % více kalorií než střední banán.
  • Vysoký obsah cukru – mnohé banánové chipsy jsou doslazovány medem, rozmanitými sirupy a dalšími sladidly, což výrazně zvyšuje jejich obsah cukru.
Domácí banánové lupínky.
zdroj: freepik.com

Jsou lepší než jiné chipsy?

Celý banán je mnohem lepší volbou než banánové chipsy. Přesto, pokud máte chuť na něco křupavého, možná vás zajímá, zda jsou banánové lupínky zdravější než jiné druhy chipsů.

Pravdou je, že banánové chipsy obsahují mnohem více kalorií, celkového množství tuku, nasycených tuků a cukru než bramborové nebo zeleninové chipsy. Vzhledem k tomu, že jsou bramborové a zeleninové chipsy lehčí a méně syté, je ale na druhou stranu pravděpodobnější, že jich sníte více na jedno posezení. Nejlepší je konzumaci jakýchkoli chipsů co nejvíce omezit.

Jak si připravit domácí banánové lupínky?

Pokud si chcete vyrobit vlastní banánové chipsy doma, můžete si snadno připravit zdravější verzi. Abyste dosáhli nižšího obsahu tuku, je nejlepší volbou chipsy upéct v troubě nebo dehydratovat pomocí sušičky potravin. Chcete-li připravit chipsy v troubě, dejte přednost lehce nezralým banánům. Zralé banány budou příliš měkké a nebudou dobře držet tvar.

Banány nakrájejte na tenká kolečka. Plátky banánů položte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte je citronovou šťávou. Následně je buď nechte jen tak, nebo je lehce posypte skořicí nebo jiným oblíbeným kořením či bylinkami.

Pečte při teplotě 120 °C asi jednu hodinu. Poté plech vyjměte, plátky otočte a vraťte plech do trouby na dalších 30 minut. Dobu pečení přizpůsobte tomu, do jaké míry chcete mít chipsy křupavé. Banánové lupínky nechte zcela vychladnout a poté je uložte do vzduchotěsné nádoby.

Závěr

I když se na první pohled mohou zdát zdravé, banánové chipsy jsou ve skutečnosti často nabité kaloriemi, nasycenými tuky a přidaným cukrem. Pokud chcete zdravější alternativu, připravte si je sami doma. Nebo ještě lépe, dejte si „obyčejný“ banán.

Zdroj: clevelandclinic.org, everydayhealth.com, fdc.nal.usda.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu