Prokletí jménem celiakie. Jak žít bez lepku?

Celiakie je autoimunitním onemocněním, kdy lidské tělo vytváří protilátky proti vlastním buňkám tenkého střeva. Tento proces navíc probíhá v závislosti na konzumaci potravin s lepkem.

Jak poznáte, že jste nemocní?

Obvykle se tvrdí, že nemoc vzniká už v dětství, ale ohroženy jsou všechny věkové skupiny, nejčastěji mezi 20. a 30. rokem. Tělo začne špatně vstřebávat tuky, bílkoviny, vitaminy i minerální látky. Projeví se velmi intenzivní střevní potíže – průjmy, bolesti břicha, hubnutí, zácpy, nadýmání, ale také například bolesti kloubů. Někdy se nemoc projeví i ekzémy a únavou. Pokud se nemocný drží striktní diety, obvykle se cítí zcela zdráv.

Potraviny bez lepku

Největší problém se objevuje, pokud celiak jí mimo domov, například v restauraci. Mnoho restaurací už přizpůsobilo jídelníček nejrůznějším skupinám lidí, ale bezlepkovou stravu zde prakticky nenajdete. Naštěstí alespoň existují specializované obchody, a dokonce i supermarkety také nabízejí potraviny bez lepku.

Jednoduše řečeno, je nutné, aby se celiak vyhýbal všemu, co by mohlo obsahovat obiloviny (tedy pšenici, oves, ječmen a žito). Naopak jejich zdraví prospívá rýže, kukuřice, pohanka, proso nebo amarant. Dnes se i z těchto surovin vyrábějí těstoviny, pečivo, sladkosti a podobně. Důležité ale je, že celiaci mohou jíst maso! To jim dodá mnoho potřebných látek, stejně jako konzumace ovoce a zeleniny. Bonusem je, že bezlepková strava může i dobře chutnat, stačí vyzkoušet různé recepty a určitě si vyberete. A problémy s pečivem? Co si ho zkusit upéct doma? Mouku bez lepku snadno seženete, vyrábí se z kukuřice, sóji či rýže). Můžete si tak připravit i knedlík nebo strouhanku na obalení řízku.

Zkuste si s námi upéct bezlepkový chléb

Budete potřebovat:

  • 1 lžičku cukru
  • ½ kostky droždí
  • 25 dkg bezlepkové směsi
  • 8 dkg rýžové mouky
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 1 až 2 vejce
  • 1 lžičku octa
  • 1 lžíci oleje
  • Semínka dle chuti
  • 250 ml vlažné vody

V troše teplé vody rozmíchejte cukr spolu s droždím a nechte vykynout. Do mísy nasypejte obě mouky, sůl, semínka, ocet a olej. Přidejte nakynuté droždí a zbytek vody, potom důkladně prohněťte.

Vložte do formy a nechte ještě asi 20 minut kynout. Vložte do předehřáté trouby, vhodné je umístit tak i nádobku s vodou a pečte při 200 °C asi 45 minut.

Jak vám tento chléb chutnal?

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu