Japonská takzvaná „Okinawa“ dieta se nazývá podle ostrovu, kde žijí nejstarší lidé na světě. Někteří se dožívají až 110 let. Na ulici můžete vidět radostně se bavící seniory, kteří tancují, doma pak hospodaří na svých farmách, a když je potřeba vylézt na strom, tak tam prostě vylezou.
Ostrov plný zdraví
Okinawa je také kolébkou bojového umění karate-dó. Spadá do subtropického pásu a na severu ostrova se nachází hustý prales.
Lidé zde mají několikanásobně nižší výskyt kardiovaskulárních chorob a až o polovinu nižší výskyt rakoviny. Nemoci typu Alzheimerova nebo Parkinsonova se Okinawě vyhýbají. A pouze 3 % lidí má problémy s nadváhou. V čem je tajemství okinavské diety?
Co a jak jedí v Japonsku?
Většině lidí se jako japonská strava vybaví sushi. Přitom jídla v Japonsku jsou ve skutečnosti velice pestrá. Kromě mořských řas a rýže sem patří obilniny, sójové boby, zelenina a přiměřené množství živočišných produktů. Zásadní položkou jídelního seznamu jsou ryby, které mají velký obsah omega-3 mastných kyselin. Ty se podílejí na udržování zdravé oběhové soustavy a umí dokonce regulovat zánětlivé procesy v těle. Jídelníček ale není všechno, jde také o celkový životní styl.
A tak hlavní zásada okinawské diety spočívá v tom, že se nepřejídáte. Jíte prostě jen do doby, kdy se cítíte sytí asi tak z 80 %. Pro nás je to těžké, odolat jídlu, které nám chutná, prostě nejsme toho schopni. Jedením do polosyta ovšem snížíte příjem kalorií až o 500. Okinawská dieta má obecně nízký počet kalorií a nízký obsah tuků, celkový počet kalorií je pouze 1100 kcal/denně. Evropané mohou mít problém, protože na tučnější a více kalorická jídla jsou prostě zvyklí. Ale podle Japonců jde právě pouze o zvyk.
Princip diety pro zdraví a dlouhověkost na 2 měsíce
Potraviny jsou rozděleny do 4 skupin:
Velmi lehké potraviny (maximálně 0,8 kcal/g)
Těmito potravinami se můžete ládovat celý den. Patří sem zelený čaj, voda, chřest, okurky, čekanka či mořské řasy.
Lehké potraviny (0,8 – 1,5 kcal/g)
Těchto potravin si můžete užívat kdykoli během dne, ale v omezeném množství. Jde hlavně o ryby a rýži.
Středně těžké potraviny (1,5 – 3 kcal/g)
Libové maso, chléb nebo hummus patří do této skupiny. Je potřeba pohlídat velikost porcí a je třeba jíst je v určitou denní dobu.
Těžké potraviny (3 – 9 kcal/g)
Jen zřídka kdy si můžete dovolit sníst sladké pečivo, dezerty nebo smažená jídla.
Pokud se rozhodnete vyzkoušet japonskou okinawskou dietu, jde prvotně o dvě nejdůležitější věci: jíst do polosyta a vynechat těžké potraviny a používat málo soli, tuku a cukru. Koneckonců, právě to jsou základy výživového poradenství všude na světě.