Přišli jste po obědě zpět do kanceláře a mnohem více než pracovat se vám chce spát? Není na tom nic špatného ani neobvyklého. Mnoho lidí se cítí po jídle ospale. Existují různé teorie o příčině této únavy, ale obecně panuje shoda, že se jedná o více méně přirozenou reakci těla a obvykle není důvodem k obavám. Většinou jde o důsledek trávení a spánkových cyklů. Pokles hladiny energie po jídle se odborně nazývá postprandiální somnolence.
Rizikový oběd
Pocit únavy nebo potíže se soustředěním po jídle jsou běžné. Míra únavy závisí na tom, co, kdy a kolik jsme toho snědli. Existují totiž typy potravin, po jejichž konzumaci se cítíme unavenější. Vhodné tak je tyto potraviny například nekonzumovat právě během polední pauzy. Bylo zjištěno, že potraviny bohaté na bílkoviny a sacharidy mohou způsobit, že se lidé cítí ospalejší než po konzumaci jiných potravin.
Pozor na bílkoviny i sacharidy
Vědci se domnívají, že člověk se po jídle cítí unavený, protože jeho tělo produkuje více serotoninu. Serotonin je látka, která se podílí na regulaci nálady a spánkových cyklů. Aminokyselina tryptofan, která se vyskytuje v mnoha potravinách bohatých na bílkoviny, pomáhá tělu produkovat serotonin. Sacharidy pro změnu pomáhají tělu tryptofan vstřebávat. Z těchto důvodů může konzumace jídla bohatého na bílkoviny i sacharidy vyvolat pocit ospalosti. Tryptofan obsahuje například drůbeží maso, ryby, vejce, špenát či mléčné výroby. Mezi potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří těstoviny, rýže či pečivo, tedy potraviny, které většina z nás v práci a nejen v ní často konzumuje.
Lepší je jíst méně a častěji než více a jednou
Vliv na to, jak moc se budete cítit po jídle ospalí, má i množství potravy. Lidé, kteří konzumují k obědu větší porce, pociťují větší odpolední útlum než ti, kteří v poledne jedí méně. Jídlo způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi a může následovat pokles energie. Pokles energie může být potenciálně nebezpečný pro lidi, kteří pracují v rizikových podmínkách, například pro ty, kteří obsluhují stroje nebo řídí vozidla.
Jídlo během noční směny
Specifickým tématem je konzumace jídla během nočních směn. Studie z roku 2017 o vlivu jídla na výkonnost pracovníků na nočních směnách zjistila, že ti, kteří v noci jedli, podávali horší výkon a byli ve 4 hodiny ráno ospalejší než ti, kteří nejedli.
Jak únavě po jídle předcházet či ji alespoň omezit?
Jezte málo a často. Místo velkých jídel jezte raději menší jídla a svačiny, abyste udrželi stálou hladinu energie. Vhodným příkladem je ovoce či ořechy. Dopřejte si kvalitní spánek, u člověka, který má v noci dostatek spánku, je méně pravděpodobné, že po obědě zaznamená výrazný pokles energie. Projděte se, malá procházka po jídle může pomoci cítit se méně unavení. V neposlední řadě dbejte též na pravidelný pitný režim.
Zdroj: healthline.com, prevention.org, ncbi.nlm.nih.gov