Co dělat, když se přejíte něčeho „nezdravého“?

Je jasné, že člověk si tu a tam dá něco nezdravého jako je pizza, hranolky, chipsy, sladkosti, zmrzlina a mnoho jiných. Tyto potraviny jsou nabité trans-tuky a nasycenými tuky, které způsobují to, že kila nám na těle přibývají.

Zároveň se zvyšuje cholesterol a krevní tlak, a při jejich pravidelné konzumaci hrozní onemocnění cukrovkou typu 2 a různé srdeční nemoci. Existují různé způsoby, kterými se můžete řídit, abyste jejich škodlivé účinky do určité míry minimalizovali.

Napijte se vlažné vody

Pití vlažné vody po konzumaci mastného jídla pomáhá uklidnit a aktivovat trávicí systém. Voda působí jako nosič živin a odpadních produktů. Vlažná či teplá voda pomáhá štěpit živiny na jejich stravitelnou formu. Pokud však nemáte dostatečný přísun tekutin, tenké střevo absorbuje vodu z potravy, která je určena pro trávení, což vede k dehydrataci a zácpě.

Detoxikujte tělo

Detoxikační nápoje pomáhají vyplavovat toxiny, které se hromadí ve vašem trávicím systému po konzumaci mastných potravin.

Nepřehlédněte: Co způsobuje nepříjemné svědění konečníku?

Projděte se

Půlhodinová procházka po těžkém jídle napomáhá k lepšímu trávení. Nejenomže podporuje lepší pohyblivost žaludku, ale taková chůze vám pomůže zhubnout.

Jídlo si plánujte

Možná to zní trochu zvláštně, ale jakmile si předem naplánujete, co budete jíst, vyhnete se tak impulzivní konzumaci nezdravých a mastných potravin. Dopřejte si zdravou a vyváženou snídani, která vám zajistí energii na celý den. Do svého jídelníčku zahrňte zeleninu a obiloviny, dodržujte pitný režim a nezapomínejte na lehkou večeři.

Užívejte probiotika

Pravidelný příjem probiotik pomáhá vyrovnávat zdraví trávicího traktu a zlepšuje střevní flóru a imunitu. Postačí jeden kelímek jogurtu s probiotiky nebo tvaroh. Také tempeh posiluje střeva po konzumaci mastných jídel.

Čtěte také: Faktory, které zpomalují váš metabolismus.

Jezte více ovoce a zeleniny

Konzumace ovoce a zeleniny pomáhá dodávat tělu dostatek vitamínů, minerálů a vlákniny k jeho správné činnosti. Jestliže jíte mastná jídla, která neobsahují vlákninu, základní mikroživiny a mají vysoký obsah nasycených a trans tuků, může dojít k zácpě. Dejte si misku ovoce s různými ořechy a semínky jako osvěžující dopolední svačinku a na oběd si můžete dát vynikající čerstvý zeleninový salát.

Spánek

Spánek je nejlepším lékem na všechno. Také pomáhá zlepšit náladu, zbavuje kocoviny a uvolňuje mysl, tělo i duši.

A jak to máte vy? Máte nějaké své osvědčené způsoby, kterými si po takové náloži jídla ulevujete?

Zdroj: stylecraze | foto: unsplash

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu